Opera – een fantastische webbrowser

Opera, nee geen muziek maar een webbrowser. Een webbrowser die al wel heel lang bestaat maar nooit echt groot is geworden. Nou ja, groot genoeg om nog steeds te bestaan dan…

Veel mensen zullen gebruik maken van de standaard door Microsoft meegeleverde browser Internet Explorer en tegenwoordig Microsoft Edge. Of instaleren Google Chrome of Mozilla Firefox en dat is ook een beetje het arsenaal aan webbrowsers voor een Windows apparaat. Wanneer je een Apple computer of device hebt zal je meer gebruik maken van Apple’s standaard webbrowser Safari.

Zelf heb ik Mozilla Firefox erg veel gebruikt,maar ik merk gewoon dat deze browser ook niet meer aan mijn eisen voldoet. Alsof er te veel Add-ons voor werden gemaakt en het, voor mijn gevoel, helemaal niet sneller is geworden.  Safari van Apple vond ik ook een erg fijne webbrowser maar die is helaas niet meer voor andere platformen dan Apple’s eigen.

In het verre verleden heb ik wel eens gebruik gemaakt van Opera, meer in de zin van browsers testen en kijken welke het fijnste werkt. Echter is dat al weer lang geleden en ik kan me eigenlijk niet meer herinneren waarom ik deze juist niet gebruik.
Voor de gein had ik Opera geïnstalleerd op de computer en het eerste wat mij opviel is hoe lekker soepel deze webbrowser was.

Voor ik het wist deed ik alles via deze browser en voelde ik me er helemaal in thuis, niet te veel lastige configuratie dingen en toch al veel mogelijkheden van zichzelf.
Ik zal hier uitleggen waarom ik nu standaard gebruik maak van Opera. LET OP: dit is gebaseerd op een persoonlijke ervaring en ik weet dat veel mogelijkheden etc. ook beschikbaar zijn voor andere browsers.

Licht en donker thema
Ja dit zou natuurlijk niet iedereen als een eerste punt beschrijven, alleen een gek als ik kan dit bedenken als een eerste positief punt. ?
Zelf vindt ik gewoon erg plezierig om een gewoon donker thema in te kunnen stellen, gewoon omdat ik dat mooier vindt en rustiger aan de ogen.

Sidebar
In de Sidebar kan je zelf makkelijk bepalen welke dingen je er wel en niet in wil zien.
Het is zelfs mogelijk om hier Facebook Messenger, Whatsapp of een Telegram in te stellen!
Het is een subtiele balk aan de zijkant van je scherm die je ook automatisch kan laten verdwijnen en door er met je muis heen te gaan deze weer tevoorschijn toveren.

Snelkiezer
Standaard begint Opera met een pagina waar een aantal website vooraf ingesteld zijn. Aan deze pagina kan je zelf pagina’s toevoegen en bundelen in een groepje, de standaard pagina’s (links) die er staan kan je naar de prullenbak verplaatsen.
Het is zelf mogelijk deze te synchroniseren met een account die je gratis kan aanmaken bij Opera. Hier kom ik straks nog even op terug, aangezien je dan ook snelkiezers kan beheren van andere computers waarop je werkt.

VPN
Als je via de instellingen aangeeft gebruik te willen maken van VPN (Virtual Private Network) dan is dat met Opera gewoon gratis en voor niets te gebruiken. Je wordt verbonden met op de meest gunstige VPN server en die kunnen over de hele wereld staan. Het in een gratis dienst en dus is de kwaliteit niet altijd even goed.
Voor mijn werk gebruiken wij een webbased pakket die ik vanaf het interne wifi-netwerk niet kan bereiken, wanneer ik de VPN inschakel kan ik er wel bij.
Het mooie is dat de VPN alleen voor de webbrowser is en niet dat de hele computer gelijk verbonden is met een VPN.

Synchronisatie
Eerder noemde ik al even de mogelijkheid om de Snelkiezer te synchroniseren met je account, dit kan je ook doen met je geschiedenis, bladwijzers uit de bladwijzerbalk, instellingen, geopende tabbladen en gebruikersnamen en wachtwoorden.

Niet alle instellingen worden gesynchroniseerd, de hoofdzakelijke instellingen alleen. Sommige instellingen bepaal je liever per computer en dat wil met Opera perfect!
Ik ga je nu niet vermoeien met welke instellingen nu wel en niet worden meegenomen in de synchronisatie.

Geopende tabbladen synchroniseren is natuurlijk ook wel makkelijk. Zo heb ik bijvoorbeeld op mijn werk computer nog een tabblad open staan en wil graag vanaf de bank het verder bekijken, dan hoef ik het niet opnieuw op te zoeken maar klik ik gewoon op tabbladen van andere computers!

De optie om gebruikersnamen en wachtwoorden te synchroniseren is voor vele wel een gevoelig iets. Ja zet namelijk een complete lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden op een plek waar je niet kan zien wat er mee gebeurd! Dit is natuurlijk wel een dingentje waar je behoorlijk de kriebels van kan krijgen. Zelf heb ik er voor gekozen om het wel te doen, aangezien ik zelf een encryptiesleutel kon make en ik het vertrouwen heb dat mijn data veilig staat (zoals het ook aangeboden word).

Gewoon een vlotte browser zonder toeters en bellen
Opera heeft standaard voldoende in zich zitten om veel te kunnen doen, zoals je net al hebt kunnen lezen is VPN daar een voorbeeld van.
Wanneer je nog bepaalde functies tegen komt is er mogelijk wel een add-on voor te krijgen. Zo wil ik webpagina’s nog wel eens in een reading-mode bekijken. Gewoon de tekst en de bijbehorende afbeeldingen en geen andere onnodige reclame of reacties. Dit is standaard niet aanwezig, maar daar is dus inderdaad een add-on voor beschikbaar.

Op de valreep!
Op het moment van schrijven ben ik geattendeerd op het feit dat Mozilla Firefox een geheel nieuwe versie online heeft klaar heeft. Mozilla Firefox Quantum heeft een geheel nieuwe engine en moet veel sneller zijn dan de voor gaande versies.
Hier ga ik zeker nog even naar kijken en wie weet lees je hier nog meer over.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.