start.me – Maak jouw persoonlijke startpagina

In het verleden heb ik al eens een review geschreven over Start.me*. Dit is inmiddels al een tijdje geleden en sindsdien is er veel veranderd. Niet alle veranderingen zijn in mijn ogen een verbetering geweest. Helaas heb ik ook een aantal minpunten ontdekt waardoor ik serieus heb overwogen om geen gebruik meer te maken van Start.me.

*De vorige review die ik geschreven heb staat op dit moment even niet online.

Persoonlijk was ik zeer enthousiast over de add-on die beschikbaar is voor Mozilla Firefox. Door veranderingen aan Firefox en de add-on vond ik deze niet plezierig meer in gebruik en ik irriteerde me er meer aan. Dit heeft mij ook doen besluiten deze add-on niet meer te gebruiken.
Echter is het niet alleen bij de add-on van start.me gebleven maar ook bij Mozilla Firefox. Firefox was mijn standaard browser maar die positie wordt nu vertegenwoordigd door Opera. Hierover komt binnenkort ook nog een stukje van op mijn website.

Zoals ik al aangaf waren er meerdere redenen om af te zien van het gebruik van start.me. De redenen laat ik verder even terzijde. Na mailcontact gehad te hebben met de Founder blijken ze open te staan voor mijn punten van kritiek om de start.me te verbeteren.

Inmiddels heb ik start.me weer in gebruik genomen en ga ik vanuit een zo neutraal mogelijke positie alles opnieuw bekijken. Deze ervaringen zal ik ook met jullie delen.

De mogelijkheden voor individueel, teams, scholen en bedrijven
In het begin maakte ik gebruik van een gratis account met natuurlijk een reclame-banner onder aan de pagina. Deze gratis pagina’s hadden een langzamere laadtijd. Dit weet je van te voren, maar als je niet veeleisend bent dan is dit voldoende. De servers waar de websites op draaien moeten natuurlijk ook betaald worden en uit ervaring kan ik je vertellen dat dit nu eenmaal echt niet goedkoop is.

Na korte tijd bleek al dat ik toch een gebruiker ben met meer eisen. Door een aanbieding heb ik kunnen upgraden naar Professional voor levenslang. Door de upgrade had ik geen reclame-banner meer onder aan de pagina staan en ik kon ook merken dat de laadtijden sneller waren.
Daarnaast maakte ik ook veel gebruik van RSS-feeds die ik nu ook aan de pagina kon toevoegen. Hierdoor had ik elke keer als ik de pagina opende de laatste nieuwsupdates van de websites die ik graag volg.

Inmiddels ben ik nog een stapje verder gegaan en heb ik nu Teams!
Dit heeft voor mij nog een aantal voordelen waar ik erg blij van word.
Het eerste voordeel is dat ik leden aan het team kan toevoegen en deze naast de teampagina’s ook persoonlijke pagina’s kunnen aanmaken.

Door de mogelijkheid om leden toe te voegen die een eigen account hebben (ze maken een gratis account aan en ik nodig ze uit om deel te nemen aan mijn team) maken ze ook gebruik van het pro-account. Mijn pro-account werd door meerdere personen gebruikt wat als nadeel had dat iedereen elkaars pagina kon bewerken. Dit is via het team-account verleden tijd omdat er per pagina kan worden aangegeven wie het mag bewerken. Een team-account is natuurlijk niets als je geen teampagina’s kunt maken. Ieder lid van het team kan alle teampagina’s zien.

Momenteel heb ik een teampagina gemaakt die ik op mijn werk gebruik voor de afdeling waar ik werk. Hierop staan een aantal van de veel door ons gebruikte links. Via mijn account kan ik natuurlijk alle Teampagina’s bewerken maar ik heb op het email van onze afdeling een gratis-account aangemaakt. Dit account heb ik uitgenodigd om lid te worden van mijn team en vervolgens dit account de rechten gegeven om deze teampagina te mogen bewerken.

Delen van pagina’s
De aangemaakte pagina’s kunnen op verschillende mogelijkheden gedeeld worden.
Laat ik de verschillende mogelijkheden op een rijtje zetten en bekijken voor wie ze beschikbaar zijn.

Alleen ik
Dit lijkt me duidelijk genoeg. Alleen jij kan deze pagina zien en alleen wanneer je ingelogd bent.
Beschikbaar met: Team- en Persoonlijke pagina

Iedereen bij <teamnaam> met de link
De pagina is alleen zichtbaar voor iedereen in het team die de link naar deze pagina heeft. Hiervoor moet je ingelogd zijn.
Beschikbaar met: Teampagina

Iedereen bij <teamnaam>
Elk lid van het team kan deze pagina bekijken als hij/zij ingelogd is.
Beschikbaar met: Teampagina

Iedereen met de link
Hiermee staat de pagina gewoon open en bloot op het internet en zou iedereen deze kunnen zien. De pagina wordt niet opgenomen in de resultaten van zoekmachines en via de link kun je de pagina wel bezoeken.
Beschikbaar met: Team- en Persoonlijke pagina

Iedereen op het web
Dit spreekt natuurlijk voor zich. De pagina zal opgenomen worden in zoekmachines en iedereen moet hem kunnen vinden.
Beschikbaar met: Team- en Persoonlijke pagina

Zoekbalk
Een zoekbalk is zeker handig op een pagina en wanneer je een pro-account hebt kan je hier ook aangepaste zoekmachines instellen, wanneer je ingelogd bent op je pagina kan je deze gebruiken.
De standaard zoekbalk staat ingesteld via start.me en persoonlijk vind ik de zoekresultaten niet optimaal. Ik heb het gevoel dat er ergens gesponsord wordt.
Met een team-account kan ik gelukkig ook mijn eigen zoekmachines instellen en is het ook mogelijk hiervan gebruik te maken zonder dat je bent in gelogd op een pagina!

Nieuws Feeds
RSS is inmiddels al een oudere methode om nieuwsupdates van websites te ontvangen. Hier wordt de laatste jaren, naar mijn idee, steeds minder gebruik van gemaakt door de toename in social media. Ik maak persoonlijk toch nog  redelijk veel gebruik van de RSS-Feeds.
Bij start.me kan je een widget maken die hier de RSS-feeds van de door jou ingestelde pagina’s toont. Nu is het alleen nog zo dat deze niet uit zichzelf vernieuwen. Misschien gaat dit in binnenkort gebeuren? 😉

Aanpassen aan persoonlijke voorkeur
Veel mensen, waaronder ikzelf, willen toch wel wat mogelijkheden hebben om pagina’s aan te passen aan persoonlijke voorkeuren.
Binnen een widget voor bladwijzers (linkjes) kan je aangeven hoe deze worden weer gegeven.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Icoontje zoals op het bureaublad van je computer, linkjes als een lijst met details van de website of misschien wil je gewoon dat de linkjes als in een lijst worden weergegeven? Dit alles is mogelijk om per widget aan te geven.

Details
Wanneer er gekozen wordt voor detail weergave dan verschijnt er een “info” knopje wanneer je over de link gaat. Deze functie geeft je meer info over de link en achterliggende informatie van uit bijvoorbeeld Wikipedia. Echter kan je deze info ook opvragen door rechts te klikken op een linkje.
Het “info” knopje is eigenlijk een beetje overbodig, bovendien is het irritant wanneer je er per ongeluk op klikt. Binnenkort verdwijnt deze functie.

Icoontjes
Wanneer je een bladwijzer toevoegt zal er, in de eerste instantie, geprobeerd worden om een icoontje te vinden van de pagina die je toevoegt. Als dat niet lukt dat komt er geen standaard genereerd icoontje bij te staan. Deze kan je zelf aanpassen door een keuze te maken uit een verzameling icoontjes die standaard beschikbaar zijn.
Maar je zou ook zelf een plaatje kunnen uploaden die dan gebruikt gaat worden als icoontje!

Achtergrond
Naast een standaard achtergrond is het, net als bij de icoontjes, mogelijk om eentje te kiezen uit een selectie achtergronden die beschikbaar zijn gesteld.
Mocht daar niks tussen zitten kan je natuurlijk een eigen uploaden!

Naast de eerder genoemde mogelijkheden om te personaliseren zijn er geen opties. Misschien gaan die er nog komen, maar misschien moet je ook niet teveel kunnen personaliseren op zo’n pagina.

Probeer het eens uit!
Wanneer je  veel favorieten hebt en vaak op verschillende computers werkt is start.me echt een uitkomst. Wil je graag verwijzen naar verschillende websites die iets te maken hebben met bijv. jou hobby? Of heb je, binnen het bedrijf, een pagina nodig waar alle dagelijkse links op komen te staan?

Probeer start.me dan eens uit! Het is mogelijk gratis en vrijblijvend een account te maken.
Blijkt het toch niets voor je te zijn? Dan verwijder je gewoon je account weer!

Mocht het wel iets voor je zijn en je wilt een pro-account? De kosten bedragen $20 per jaar!

Pssst is het echt iets voor je, dan heb ik hier een link waarmee je voor een eenmalig bedrag levenslang kan genieten van een pro-account voor maar $50: https://start.me/users/upgrade#offer (let op: deze aanbieding is tijdelijk).

 

Update: (04-12-2017)
Uit betrouwbare bronnen vernomen dat start.me V2 in de eerste helft van 2018 zal worden gelanceerd!
De laadtijden zullen dan 3 tot 4x sneller zijn dan in de huidige versie, door nog slimmer gebruik te maken van caching!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.